Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki Pyzy

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

główka kapusty białej, ok. 2-2,5 kg 1
kg mielonej, chudej wieprzowiny (łopatka) 1,5
duża marchewka 1
cebule 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 4
szkl. mleka 1/2
łyżeczki pieprzu ziołowego 2
łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2
łyżeczki soli 2
łyżki posiekanej słoniny (albo masła) 2
płaskie łyżki mąki 2
g koncentratu pomidorowego 30% 200
sól, cukier - do doprawienia sosu do smaku:
po 1 łyżce soli i cukru do gotowania kapusty:

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki Pyzy

Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchew oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchewkę, smażyć na małym ogniu ok. 5-8 min., przestudzić. Bułkę tartą wymieszać z mlekiem, dodać do mięsa razem z warzywami, doprawić i dokładnie wyrobić masę. Kapustę obrać z 2-3 wierzchnich, często uszkodzonych liści. Ostrym nożem wyciąć głąb aż do nasad liści. Naszykować duży garnek - taki aby zmieściła się w nim cała główka. Włożyć kapustę, nalać zimnej wody tyle żeby przykryła kapustę (w ten sposób wiemy ile potrzeba wody), wyjąć kapustę a wodę zagotować z cukrem i solą. Do wrzątku włożyć kapustę miejscem po głąbie do dołu, gotować pod przykryciem 8-10 min. a następnie odwrócić główkę przy pomocy łyżki cedzakowej i widelca, i kolejno, tak jak się ugotują, wyjmować liście. Muszą być na tyle miękkie aby nie pękały przy zwijaniu, ale nie rozgotowane. Ja liście wyjmuję szczypcami kuchennymi. Kiedy zostanie nam już mała główka z liśćmi zbyt małymi, wyjmujemy ją a wodę wylewamy. Woda z gotowania kapusty ma działanie mocno rozdymające i ja jej nie używam, ale niektórzy na niej robią sos. Kiedy liście troszkę przestygną, ostrym nożem ścinamy zgrubiałe nerwy od spodu liści. Zbyt małe lub uszkodzone liście układamy na dnie garnka, w którym będziemy dusić gołąbki. Na cienkim brzegu każdego liścia układamy po czubatej łyżce mięsnej masy i zwijamy jak krokiety. Układamy, jeden przy drugim, ciasno w garnku, można warstwami. Zalewamy wodą, do 3/4 wys. garnka i wierzch obciążamy - ja robię to żaroodpornym talerzem m/w śr. garnka i na nim stawiam półlitrowy kubek z wodą. Gołąbki dusimy na malutkim ogniu ok. 1 godziny. W mniejszym rondlu roztapiamy słoninę (lub masło) kiedy się wytopi i zrumieni dodajemy mąkę, mieszamy, wlewamy 2-3 szkl. wody spod gołąbków, mieszamy energicznie aby nie było grudek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i odrobiną cukru, przelewamy do gołąbków. Dusimy jeszcze min. 30 min. Najlepsze są następnego dnia kiedy dobrze nasiąkną sosem. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem, albo same...Nadmiar można zamrozić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 03.09.2013 19:35
bo to ja, czyli Pyza, robiłam :) a czy takie same jak u innych ? na pewno podobne bo to przecież tradycyjne, dobrze znane danie
sylwia_mc 03.09.2013 09:52
Dlaczego niby gołąbki PYZY? skoro są takie same jak pozostałych ?
Ewa104 28.10.2010 07:44
Uwielbiam gołąbeczki i to właśnie w sosie pomidorowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak