Sposób przygotowania

marynata; ocet wymieszać z 1 i 1/2 szklanki wody, zagotować z dodatkiem przypraw korzennych. Obłożyć umytą i podzieloną na kawałki tuszkę plastrami cebuli, zalać wystudzoną marynatą, przykryć i na 1-2 dni wynieść w chłodne miejsce. Następnie osuszyć, natrzeć solą, zarumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle i przełożyć do brytfany. Podlać odrobiną wody i piec około 55 minut w temperaturze 190-200 stopni, częstopolewać mięso sosem z dna naczynia i skrapiać je wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać posiekane anchois, polać mięso śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką. Upieczonego królika przełożyć na ogrzany półmisek, a sos przetrzeć przez sito, zagotować doprawić do smaku solą i jeśli trzeba sokiem z cytryny. Serwować donie z drobnymi kluseczkami kładzionymi lub śląskimi i sałatką kolorową w sosie winegret.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !