Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w śmietanie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sprawiony królik 1 szt
śmietana 1 szklanka
sklarowane masło 10 dag
mąka 1 łyżeczka
pieprz
sól
ocet 10 % 1/4 szklanki
cebula 2 szt
pieprz ziarnisty 10 ziarenek
ziele angielskie 10 ziarenek
Goździki całe Prymat 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
anchois

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w śmietanie

marynata; ocet wymieszać z 1 i 1/2 szklanki wody, zagotować z dodatkiem przypraw korzennych. Obłożyć umytą i podzieloną na kawałki tuszkę plastrami cebuli, zalać wystudzoną marynatą, przykryć i na 1-2 dni wynieść w chłodne miejsce. Następnie osuszyć, natrzeć solą, zarumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle i przełożyć do brytfany. Podlać odrobiną wody i piec około 55 minut w temperaturze 190-200 stopni, częstopolewać mięso sosem z dna naczynia i skrapiać je wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać posiekane anchois, polać mięso śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką. Upieczonego królika przełożyć na ogrzany półmisek, a sos przetrzeć przez sito, zagotować doprawić do smaku solą i jeśli trzeba sokiem z cytryny. Serwować donie z drobnymi kluseczkami kładzionymi lub śląskimi i sałatką kolorową w sosie winegret.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 15.05.2011 08:39
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak