Sposób przygotowania

mięso:
400g mięso mielone z indyka
kilka dużych suszonych wędzonych śliwek polskich
sok z 1/8 pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta chilli
jajko
otręby owsiane 2 łyżki
sól, pieprz

sos:
¼ litra wody
sok z ¼ pomarańczy
1 laska cynamonu
2 ziarna kardamonu
½ łyżeczki miodu
sól

Mięso połączyłam z przyprawą do piernika, chili, jajkiem, otrębami, solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy. Formowałam kuleczki, każda nadziewałam ćwiartką wędzonej śliwki. Składniki sosu zagotowałam i redukowałam go na średnim ogniu. Jak sos zmniejszył objętość, przelałam go do naczynia żaroodpornego, w którym ułożyłam klopsiki. Dusiłam bez przykrycia 30 minut w 180 stopniach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Bardzo zachęcający przepis.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    CIEKAWY PRZEPIS

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !