Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z jabłkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
szkl. mąki pszennej 1-1,5
szkl. mleka 0,5
szkl. wody 0,5
pomarańcze 2
łyżek cukru 5-6
łyżki masła 3
olej 1 łyżka
jabłka 3-4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z jabłkiem

Pomarańcze szorujemy, sparzamy dwukrotnie wrzątkiem, osuszamy. Z jednaj ścieramy wierzchnią warstwą skórki i wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy jabłka do rondelka, dodajemy skórkę, sok pomarańczowy i 2 łyżki cukru, smażymy 10 min.. aż zmiękną i odparuje nadmiar płynu. Mąkę przesiewamy. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dosypujemy mąkę, sól, olej i miksujemy. Dolewamy tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Smażymy naleśniki - mnie wyszło 8 dużych. Na małej patelni robimy sos: wsypujemy 2-3 łyżki cukru, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy aż syrop nabierze złotego koloru, wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy dokładnie. Na każdy naleśnik nakładamy porcję jabłek, składamy w trójkąt, gotowe naleśniki podsmażamy odrobinę (tylko aby się lekko zezłociły) na patelni z resztą masła. Gorące naleśniki przekładamy na talerze, polewamy śmietaną albo jogurtem i sosem karmelowym. Podajemy przybrane plasterkami pomarańczy i listami mięty lub melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 19.01.2012 00:10
podstawa żywieniowa
eli_555 19.08.2011 22:35
pycha
Ela20 24.07.2011 12:18
pięknie podane
Goya 11.02.2011 22:05
mmmmmmmmmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak