Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy. Cebulę także obieramy. Warzywa ścieramy, najpierw cebulę, na drobnych oczkach tarki jarzynowej (ja żeby nie poobcierać palców zakładam grube gumowe rękawiczki). Do warzyw dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz ziołowy, dokładnie wyrabiamy. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki, ale nie za dużo bo placki będą twarde. Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni z olejem, nakładając porcje ciasta łyżką. Placuszki muszą się dobrze zezłocić z obu stron. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z dodatkami w/g uznania - można jeść z cukrem, ze śmietaną albo sosem...jak kto lubi. Ścierając na początku cebulę zapobiegniemy szybkiemu ciemnieniu ziemniaków.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    pyszne placuszki
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    jestem wielkim fanem plackow ziemniaczanych!
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    już dawno nie robiłam...może dzisiaj?!
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    TEZ SIE NAD NIMI ZASTANAWIAM,MUSZE OBMYSLIC PLAN NA OBAD:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne, muszę wypróbować
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    bardzo je lubię
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    pysznie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    najleprze
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    rewelacja;))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !