Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z mniszka lekarskiego

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty mleczów 250 sztuk
cukier 1 kg
cytryny 1,5 szt
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z mniszka lekarskiego

Zbieramy kwiaty mniszka lekarskiego (bez łodyzek), a następnie w cienistym miejscu na polu wysypujemy je na 1-2 godziny na papier śniadaniowy lub gazę, aby wyszły z nich robaki. Po tym czasie przekładamy je do garnka i zalewamy wrzącą wodą – odstawiamy na minimum 6h w chłodne miejsce. Następnie bardzo dokładnie odciskamy kwiaty z zalewy, do której kolejno wciskamy sok z cytryny, podgrzewamy i na koniec wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając aby cukier się nie przypalił, od zagotowania na wolnym ogniu trzymamy jeszcze 1-2 minuty, a następnie przelewamy do butelek lub słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kiedy syrop jest już zimny, możemy spowrotem obrócić słoiczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.01.2013 17:55
oo jak zdrowo i pewnie też smacznie :)
sunnymood 19.01.2012 21:50
zdrowo:)
Magdalena/26Mooi 20.05.2011 18:32
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak