Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem afrykański

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ananas 1 puszka
cukier puder 100 gram
spirytus 3 łyżki
śmietanka 1 szklanka
wanilia
Biszkopty 25 dkg
skórka pomarańczowa smażona 1/2 szt
dżem wiśniowy 15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: krem afrykański

Krążki ananasa odsączamy,5 odkładamy a pozostałe kroimy w kostkę.Sok ananasowy z puszki wlewamy do garnuszka rozcieńczamy szklanką wody wsypujemy 50 gram cukru i podgrzewamy aby się cukier rozpuścił a następnie wlewamy spirytus.Śmietankę ubijamy trzepaczką a gdy się spieni dodajemy resztę cukru i wanilię,taki krem mieszamy z ananasem.Biszkopty kroimy na połówki moczymy je w soku ananasowym rozcieńczonym z alkoholem i wykładamy nimi dno i boki salaterki ,następnie nakładamy na nie krem z ananasem i przykrywamy warstwą biszkoptów którą cienko smarujemy kremem.Na wierzchu układamy krążki ananasa i w środek każdego wkladamy wiśnię a w wolnych miejscach pomiędzy krążkami układamy trójkąciki wycięte ze skorki pomarańczowej.Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 30.07.2011 21:41
Wow ! zapowiada się ekstra.
Misiabe 14.05.2011 00:38
Świetne!! Na pewno spróbuje!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak