Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poduszeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
cukier 5 dag
masło 5 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
alkohol 1 łyżka
smietana 18% 1/4 szklanki
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Poduszeczki

Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto i chłodzimy około 30 min,zimne ciasto rozwałkowujemy na stolnicy delikatnie podsypanej mąką na grubość 1 cm ,wycinamy kształt ciastek i smażymy na złoty kolor w gorącym oleju ,odsączamy na papierze i przed podaniem posypujemy pudrem.
Podczas smażenia z ciastek robi się taka poduszeczka którą możemy przy pomocy dekoratora do tortów z cienką końcówką nadziać podgrzanymi powidłami lub miękką ,ale nie lejącą nutellą ,ja użyłam nutellę śliwkową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 28.03.2012 19:45
Mniam, u Iziony jak zwykle bardzo smacznie i słodko:):)
SmacznaPyza 14.05.2011 09:51
fajne, podoba mi się szczególnie opcja nadziewana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak