Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę (nie wsypuję od razu całej mąki ponieważ jej ilość w cieście zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany)z cukrem pudrem i solą, dodać miękką margarynę, rozetrzeć palcami z sypkimi składnikami tak, aby nie było większych grudek. Następnie wbić jajka, dodać śmietanę, wlać spirytus i zagnieść szybko ciasto - składniki mają się tylko połączyć a ciasto powinno mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny. Jeśli jest zbyt luźne to dosypać trochę mąki. Tak przygotowane ciasto przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków (koleżanka tak zrobiła bo nie chciało jej się brudzić maszynki). Po takim przemieleniu ciasto jest wystarczająco napowietrzone i możemy przystąpić do wałkowania. Ciasto dzielimy na 4-6 części, każdą wałkujemy cienko, bardzo cienko podsypując mąką bo się lepi i radełkiem albo nożem kroimy na paski szer ok.3 cm i dł. ok.10cm lub dłuższe. Każdy pasek nacinamy wzdłuż, m/w na środku na dł.1-2 cm i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. W szerokim rondlu roztapiamy smalec (ja zawsze smażę je na smalcu) albo rozgrzewamy olej. Powinien być bardzo gorący - aby sprawdzić czy jest dobry możemy wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli wypłynie od razu to tłuszcz jest gotowy. Kiedy smalec się nagrzeje kładziemy luźno faworki otrzepując je wcześniej z nadmiaru mąki, po kilka sztuk w jednej partii bo bardzo rosną, i smażymy na złoto z obu stron. Przewracać można np. widelcem. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz lub tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W taki sposób smażymy kolejne partie aż do wyczerpania ciasta. Kiedy nieco ostygną oprószamy je cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ladny kolorek Ci wyszedl, Mój maz uwielbia chrusty.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    wyglądają super,mniam mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    mniam...
  • 3
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pycha :)))
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    uwielbiam!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    aginaa

    uwielbiam chrusty
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    bardzo lubie chruściki
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    w sam raz na karnawał: więc przepisy otwierajcie i faworki wyrabiajcie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    właśnie zabieram się za smażenie faworków i korzystam z Twojego przepisu
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Ewa, z niecierpliwością czekam na komentarz jak Ci smakowały - ten przepis \"sprzedałam\" już wszystkim koleżankom, mam nadzieję że i Tobie będą smakować
  • 0
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    muszę również wypróbować . dzięki za przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    Ale nabrałam ochoty;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    byMJ

    smakowite wypróbuje.
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    cudne
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    cudne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pewnie pyszne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    agogo2

    dobre
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Do każdego prawie się przyczepiasz o podanie typu mąki a Ty sama nie podajesz .Samemu trzeba być w porządku , żeby innym zwracać uwagę. Ja bym się wstydziła wobec użytkowników tak jak Ty postępujesz . No nie każdy jest inteligentny.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !