Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe ciastka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
mleko 3/4 szklanki
masło 4 łyżki
drożdże 2 dkg
cynamon 3 łyżeczki
sól szczypta
rodzynki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe ciastka

Drożdże z 1 łyżeczką cukru rozpuścić w póó szklanki ciepłego mleka. Mąkę wsypac do miski, wlać drożdże, wymieszać z cukrem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże wyrosną dodać 2 łyżki stopionego masła i resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiać tak długo, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od brzegów miski. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość. Krótko zagnieść, a następnie formować z ciasta cienkie wałeczki. Wałeczek posmarować z jednej strony roztopionym masłem, posypać rodzynkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem i zawijać spiralnie (jak ślimaczki). Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do temp. 200-230 stopni C piekarniku przez 5 min., a następnie przez 10 min. w temp. 180-190 stopni C, aż ciasteczka się zarumienią się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 28.11.2013 07:53
fajny przepis
Rybciia 04.09.2012 11:33
pyszne :-)
Ada-Gaba 07.03.2012 07:18
pyszne
m1monika 04.03.2012 18:32
super!!!
Tika4444 26.11.2011 20:39
muszą byc aromatyczne
Tika4444 26.11.2011 20:39
muszą byc aromatyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak