Sposób przygotowania

Drożdże z 1 łyżeczką cukru rozpuścić w póó szklanki ciepłego mleka. Mąkę wsypac do miski, wlać drożdże, wymieszać z cukrem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże wyrosną dodać 2 łyżki stopionego masła i resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiać tak długo, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od brzegów miski. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość. Krótko zagnieść, a następnie formować z ciasta cienkie wałeczki. Wałeczek posmarować z jednej strony roztopionym masłem, posypać rodzynkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem i zawijać spiralnie (jak ślimaczki). Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do temp. 200-230 stopni C piekarniku przez 5 min., a następnie przez 10 min. w temp. 180-190 stopni C, aż ciasteczka się zarumienią się.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszą byc aromatyczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszą byc aromatyczne
  • 3
    original
    Opublikowano

    m1monika

    super!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    pyszne :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !