Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna kaczka po staropolsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
brzoskwinie 500 g
rum 1 kieliszek
cukier 1 łyżka
mąka 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka
cynamon 1/4 łyżeczki
imbir 1/4 łyżeczki
sól do smaku
cebule 2 sztuki
białe wino 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna kaczka po staropolsku

Kaczke skropic sokiem z cytryny, natrzec majerankiem i sola, odstawic na 2 h. Zarumienic ze wszystkich stron na rozgrzanym w brytfanne smalcu. Dodac maslo i pokroone cebule. Skropic polowa rumu, przesmazyc, podlac winem i dusic ok. 1 i 1/2 h.
Brzoskwinie obrac, wyjac pesti, wlozyc do garnka, posypac cukrem, skropic woda i poddusic.
Gotowa kaczke oblozyc owocami. Sok polaczyc z sosem po miesie, przetrzec, dodac imbir, cynamon i reszte rumu. Podgrzac zagescic maka ziemniaczana wymieszana z woda. Kaczke polac sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak