Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką w galarecie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
śliwki suszone bez pestek 250 g
sól
masło 0,5 kostki
cytryna 1 szt
wywar mięsny 1,5 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
ogórek świeży 0,5 szt
sałata 2 liście
por liście
natka pietruszki 1 gałązka
ogórek świeży 0,5 szt
pieprz
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką w galarecie

Śliwki umyć w ciepłej wodzie, osączyć.
Schab opłukać, osuszyć.
Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki.
Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła.
Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem.
Mięso ostudzić i pokroić w plastry.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając.
Następnie wywar ostudzić.
Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować ogórkiem, sałatą, porem, pietruszką i papryką. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirosława5 17.08.2011 21:09
podzielam zdanie Pań, pięknie jest ta potrawa podana
Mirosława5 17.08.2011 21:09
podzielam zdanie Pań, pięknie jest ta potrawa podana
Renataj 23.06.2011 21:30
Pięknie się prezentuje.
Henryka2 13.05.2011 19:29
Pięknie podane!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak