Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie Calzone

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana 18 proc 3 łyżki
masło 200 g
sól
papryka czerwona
pomidory 3 szt
cukinia
ser żółty 100 g
cebula 2 szt
sól
ziołowa mieszanka włoska
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie Calzone

Ciasto: Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na 1 godz. Farsz: Paprykę, pomidory, cukinię i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz spora ilością włoskiej mieszanki. Na koniec warzywa wymieszaj z żółtym serem. Ciasto rozwałkuj na 1/2cm. Talerzem do zupy wywarzaj duże koła. Na każdym kładź porcję farszu, składaj na pół i dokładnie zlepiaj. Gotowe calzone ułóż na blaszce i piecz ok. 20min., aż się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak