Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kiełbasą i groszkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg chudej, cienkiej kiełbasy - ja dałam czosnkową 20
cebula 1
ząbki czosnku 2-3
dkg zielonego groszku, świeżego albo mrożonego - taki z puszki raczej nie 2-
łyżki koncentratu pomidorowego 2
łyżki masła lub oliwy 2
łyżki posiekanego koperku 3-4
sól, pieprz mielony do smaku:
ryż długoziarnisty 1 szkl. (suchy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kiełbasą i groszkiem

Ryż dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło albo oliwę, wrzucić kiełbasę, lekko zrumienić i wytopić. Następnie dodać cebulę z czosnkiem, smażyć mieszając aż się zeszkli i wtedy wsypać ryż, dalej smażyć 2-3 min. aż obtoczy się w tłuszczu. Wlać 2 szkl. wody i dusić na małym ogniu aż ryż będzie prawie miękki, ok. 15min. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn i napęcznieć. Teraz dodajemy groszek (mrożonego nie rozmrażamy wcześniej) i dosypujemy połowę koperku, mieszamy, dusimy następne 5 min.. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty i wyparuje z ryż jeszcze nie będzie miękki należy dolać ok.0,5 szkl. wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem. Podajemy posypane resztą zieleniny

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 13.07.2012 23:08
fajne
Miki 02.06.2012 21:43
super
Agnieszka/picola 27.02.2012 22:35
smaczne
SylwiaMagdaSabin 23.10.2011 15:11
ciekawe
Halusia 08.05.2011 21:38
Ładnie wygląda!
Goya 01.03.2011 17:12
fajne
MAŁY 10.12.2010 07:45
smacznie wygląda i pewnie tak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak