Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciemne kluski (polskie)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 30 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: ciemne kluski (polskie)

0,5kg ziemniaków poobierać i zetrzeć na tarce (tak jak na placki ziemniaczane) włożyć na sitko i poczekać aż woda ścieknie.
1kg ziemniaków poobierać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki ostudzić i połączyć z odsączonymi startymi ziemniakami. Dodać mąkę ziemniaczaną i sól.
Oprószyć dłonie mąką pszenną i formować kuleczki z wgnieceniem na środku.
Gotowe kluski wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną pogotować jeszcze chwilkę i wyjmować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.04.2013 12:07
lubię takie kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak