Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ryżowe zapiekane z pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebka
cebula 1
jajko 4
pomidor 5
czosnek 1 ząbek
koperek 2 łyżka
ser żółty 25 dag
słodka śmietanka 200 gram
sól
pieprz
kostka rosołowa
masło 2 łyżka
bazylia świeża 2 łyżka
natka pietruszki 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ryżowe zapiekane z pomidorami

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek drobno siekamy. Razem szklimy na oleju. Wsypujemy ryż, podsmażamy. Zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę. Mieszamy. Ugotowany ryż studzimy, dodajemy jajka i zieleninę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Z otrzymanej masy formujemy niewielkie placki i smażymy na złoto z obu stron na oleju.
Pomidory kroimy w plastry.
Do śmietany dodajemy starty na tarce ser. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian placki i pomidory. Polewamy sosem.
Zapiekamy przez ok 15 minut w temp. 200 stopni.

Smacznego:-)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 12.07.2011 09:43
super, uwielbiam ryż, a więc coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak