Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek drobno siekamy. Razem szklimy na oleju. Wsypujemy ryż, podsmażamy. Zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę. Mieszamy. Ugotowany ryż studzimy, dodajemy jajka i zieleninę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Z otrzymanej masy formujemy niewielkie placki i smażymy na złoto z obu stron na oleju.
Pomidory kroimy w plastry.
Do śmietany dodajemy starty na tarce ser. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian placki i pomidory. Polewamy sosem.
Zapiekamy przez ok 15 minut w temp. 200 stopni.

Smacznego:-)))

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    super, uwielbiam ryż, a więc coś dla mnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !