Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka budyniowa z wapniem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
ocet 2 łyżki
polewa czekoladowa 1 szt
budyń waniliowy 1 szt
olej słonecznikowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Babka budyniowa z wapniem

Obie mąki przesiewamy do miski razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Margarynę o temp. pokojowej miksujemy z cukrem i żółtkami z jajek. Gdy będzie jednolita konsystencja to dodajemy olej i ocet oraz mąkę. Z białek ubijamy pianę i drewnianą łyżką łączymy z pozostałą masą.

Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wypełniamy ciastem.Pieczemy w 180 C około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 14.09.2011 09:26
Pyzo, tak do końca nie wiem jak to z tym jest, ale przypuszczam, że producent nie może bezpodstawnie umieszczać takiej informacji na opakowaniu, więc coś w tym jest :))
Ela15 14.09.2011 08:50
ekstra
SmacznaPyza 13.05.2011 11:58
zawsze się zastanawiałam nad tym dodatkiem wapnia...ciekawe czy to faktycznie zdrowe i działa, czy tylko taki chwyt marketingowy...ale babka świetna!
szyba 13.05.2011 11:18
fajny
suzana 13.05.2011 10:20
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak