Sposób przygotowania

Śledzie oczyszczamy i moczymy przez 24 godziny zmieniając wodę kilka razy a przez ostatnie kilka godzin moczymy w mleku.Po wyjęciu z mleka śledzie płuczemy i kroimy na połówki wzdłuż kręgosłupa który usuwamy razem z ośćmi.Z filetów delikatnie zdejmujemy skórkę.Pomidory sparzamy i obieramy,cebulę kroimy w plastry i lekko solimy oprószamy pieprzem szczyptą cukru i skrapiamy sokiem z cytryny ,następnie przykrywamy i odstawiamy na 20 min.Filety śledziowe kroimy w paski.Natkę pietruszki siekamy,jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Majonez mieszamy z jogurtem lub śmietaną,dodajemy jabłko i mieszamy jeszcze raz.Liście sałaty układamy na płaskim półmisku,pomidory kroimy w plastry i układamy na liściach sałaty.Połowę sosu mieszamy z cebulą i pokrojonymi śledziami.Plastry pomidorów przykrywamy cebulą ze śledziem,kładziemy drugą warstwę plastrów pomidora i polewamy pozostałym sosem i posypujemy natką pietruszki.Podajemy z ziemniakami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !