Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptyśki ze śmietaną i czekoladą

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej 1
g masła albo margaryny 50
szkl. wody 1
szczypta soli 1
jajko 4
ml śmietanki kremówki 36% 300
czubata łyżka cukru pudru 1
opakowanie śmietan-fix 1
łyżka masła 1
łyzki mleka 3-4
cukier wanilinowy 8 g
czekolada deserowa 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ptyśki ze śmietaną i czekoladą

Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy z końcówką gwiaździstą i wyciskać nieduże rozetki śr. dwuzłotówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.5 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 5-10 min. - trzeba uważać bo są małe i mogą się łatwo przypalić. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść! Upieczone ciastka wyjąć, w gorących od spodu zrobić otworek końcówką szpiczastego nożyka, odstawić do ostudzenia. Śmietanę, musi być dobrze schłodzona, ubić na sztywno dodając 1 łyżkę cukru pudru i śmietan-fix. Rękaw cukierniczy w wąską, cienką końcówką napełnić śmietaną i każdego ptyśka nadziać masą. W rondelku rozpuścić masło z mlekiem, kiedy zawrze dodać połamaną na kawałki czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać aż czekolada się rozpuści. Jeszcze ciepłą smarować wierzch ptyśków i odkładać je luźno na talerz aby zastygły. Podawać schłodzone, ale nie trzymać długo bo nasiąkają. Z tej ilości ciasta wyszło mi ok. 80 szt. małych ptyśków, takich na raz do buzi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa1 13.11.2011 23:50
super
buksiak12 09.09.2010 14:49
super przepis
buksiak12 09.09.2010 14:49
super przepis
Dorota71 09.09.2010 09:27
słodziutki przepisik
Dorota71 09.09.2010 09:27
słodziutki przepisik
Dorota71 09.09.2010 09:27
słodziutki przepisik
Emilia22 09.09.2010 08:58
super wyglądają
Emilia22 09.09.2010 08:57
uwielbiam czekoladę w każdej postaci
Malinka 08.08.2010 20:20
I brakuje tylko dobrej kawy do takich słodkości!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak