Sposób przygotowania

Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ).
W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar .Zasypać do połową cukru.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem.
Odsączyć rabarbar .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem i rabarbarem . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut.
Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli( to posypałam cytrynowymi groszkami ale to tylko tak dla oka )
Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone francuskie i kruche mogę coś zrobić.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    na pewno jest pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    oj palce lizać, pamietam, że często robiła ja moja babcia;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    smaczne:)))
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Smakowite ciacho!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    babi17

    rewelacyjna tarta :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !