Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 5 sztuk
cukier 25 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 1/3 litra
spirytus 1/4 litra
brandy 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniak

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Zagotować mleko. Gdy przestygnie, wlewać je powoli do ubitych żółtek, cały czas mieszając. Przelać do dużej zakręcanej butelki. Przez lejek wlać spirytus i brandy. Zakręcić butelkę i potrząsać nią tak długo, aż zawartość będzie dobrze wymieszana. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 15.11.2013 10:49
super na zimne wieczory
Dorota37 28.06.2013 22:19
fajny na rozgrzanie
Grazyna0211 26.07.2012 12:52
też lubię
Seba 01.06.2012 11:08
super
Ada-Gaba 16.04.2012 08:22
lubię
gacopierz23 02.04.2012 11:22
własnej roboty najlepszy
joanna77 25.03.2012 10:06
pychotka
Aneta41 11.03.2012 16:54
mmm uwielbiam ajerkoniak domowej roboty
Ewelina47 09.02.2012 11:02
pychotka
Monika193
Monika193 27.11.2011 17:45
uwielbiam
RenataZ-et 04.09.2011 07:15
pycha
Ewa111 03.09.2011 20:39
chyba się wproszę na kieliszeczek
Magdalena1110 24.08.2011 07:32
super
smakoszek 16.08.2011 07:57
lubię
ewaa 28.07.2011 22:03
uwielbiam:)
Wafelek2601 14.07.2011 23:06
super
Elżbieta17 02.07.2011 15:22
Dobry trunek:)
Margo1 01.07.2011 09:15
lubię
Danuta8 30.05.2011 14:47
pycha
tatiana2 25.05.2011 15:57
Też czasami robię swój własny w domu :)
Krystyna32 13.05.2011 18:35
uwielbiam !
MAR3STA 12.05.2011 23:56
super
Natalia/tubisiek 12.05.2011 20:02
pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak