Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie zapiekane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 łyżki
jajko 3 szt
cebula
śmietana 12% 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
sól
pieprz
olej
smalec 1/4 łyżeczki
koperek
pomidor 1 szt
śledzie 50 dkg po sprawieniu

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie zapiekane

Przygotowane śledzie solimy posypujemy pieprzem i panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor na gorącym oleju wymieszanym ze smalcem.Usmażone ryby osączamy z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Cebulę drobno siekamy i mieszamy ką ze śmietaną i jajkami,mieszankę lekko solimy i oprószamy lekko pieprzem i wylewamy na śledzie.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy.Pomidora przelewamy wrzątkiem zdejmujemy skórkę i usuwamy miąższ i pestki.Resztę pomidora kroimy w drobną kostkę a koperek drobniutko siekamy.Gotową zapiekankę tuż po wyjęciu z pieca posypujemy pokrojonym pomidorem z koperkiem.Fajny dodatek do frytek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 23.09.2011 12:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak