Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki resztkowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg szynki lub innej wędliny 15
dkg sera żółtego 20
cebulki dymki razem ze szczypiorkiem 2-3
ząbki czosnku 2-3
łyżka koncentratu pomidorowego 30% 1
łyżka oliwy 1
łyżki masła 2
chleb razowy 10 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki resztkowe

Cebulę i czosnek oczyścić, posiekać. Szynkę pokroić w paseczki. Ser pokroić w drobną kostkę albo zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać szynkę, smażyć chwilkę. Doprawić pieprzem, ew. solą (ostrożnie bo szynka jest raczej słona), bazylią, dodać koncentrat, wymieszać. Kiedy farsz przestygnie dodać ser, ponownie wymieszać. Kromki chleba posmarować cieniutko masłem z obu stron, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową albo papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na kilka minut aż chleb leciutko się zrumieni. Następnie na każdej kromce ułożyć porcję farszu i z powrotem wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 10 min. aż ser się rozpuści. Zamiast masła można kromki chleba posmarować leciutko oliwą przy pomocy pędzla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 13.05.2012 18:08
Bardzo lubię takie zapiekanki z resztek - dzięki temu nic się nie zmarnuje i mamy porządek w lodówce.
mirosława4 07.08.2011 17:32
apetyczne
Agnik 19.05.2011 10:36
najlepszy sposób na resztki z lodówki
eli_555 02.02.2011 22:49
pychotki
berys18 21.10.2010 07:21
smakowicie wygladają
wojtek10_89 31.08.2010 18:25
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak