Przepis i sposób przygotowania na: Shrek
BISZKOPT:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 ½ szklanki mąki tortowej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Powoli wsypywać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić.
ZIELONA MASA:
1 duża butelka zielonego napoju Pysio
3 budynie śmietankowe (te na ½ l mleka)
2 opakowania ciastek Delicje;
Budynie rozpuścić w 1½ szklanki napoju. Pozostały napój zagotować. Do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.
MASA ŚMIETANOWA:
400 ml śmietany 30%
1 zielona galaretka
¾ szklanki gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.
Dodatkowo:
2 Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie(900ml). Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową.