Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z nutką wędzonki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa śląska 2 laski
marchewka 1 duża
pietruszka 1 średni korzeń
ziemniaki 1/2 kg
cebula 1 średniej wielkości
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 1 kulka
Kminek cały Prymat 1/2 łyżeczki
ziarenka smaku 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
sól
pieprz
oliwa
Zasmażka:
mąka pszenna 1 płaska łyżka
boczek wędzony 5 dkg
kapusta kiszona 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z nutką wędzonki

Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w osolonej wodzie przed końcem gotowania kapusty. Do garnka wlać trochę oliwy dodać liść, ziele i zeszklić potarte warzywa z cebulą. Kapustę średnio kwaśną poszatkować i dodać do warzyw, potem podlać wodą, wrzucić pokrojoną kiełbaskę, doprawić ziarenkami smaku, kucharkiem i kminkiem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty ok. 40 minut. Ugotowane ziemniaki przełożyć łyżką do zupy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć jeśli jest mało tłuszczu to dolać oliwy dodać mąkę, zrobić rumianą zasmażkę i zaprawić nią zupę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.09.2012 18:21
pyszny
PaniMISIOWA 20.07.2012 19:58
świetny na rozgrzanie
olkaaa 03.06.2012 14:31
uwielbiam kapuśniak
Wiesława1 21.02.2012 18:29
super!
Monika193
Monika193 01.07.2011 11:22
uwielbiam kapuśniak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak