Sposób przygotowania

Farsz grzybowy: grzyby oczyszczamy, myjemy, drobno siekamy albo ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dodajemy grzyby i smażymy kilkanaście minut aż zmiękną i odparujemy cały sok, doprawiamy, dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Masa: ziemniaki myjemy, obieramy, połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ostudzone mielimy albo przeciskamy przez praskę. Resztę ścieramy na drobnej tarce, tak jak na placki, przekładamy na sito wyłożone gazą i dokładnie odciskamy cały sok, ale nie wylewamy. po kilku minutach delikatnie go zlewamy - na dnie osadzi się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. Mieszamy w misie obie części ziemniaków, skrobię + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi nabieramy dużą, pełną garść masy ziemniaczanej, rozpłaszczamy ją na dłoni, nakładamy na środek dużą łyżkę farszu i delikatnie zawijamy i łączymy dokładnie wszystkie brzegi formując kluskę podłużną, owalną (cepelin). W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, wkładamy po kilka klusek, partiami. Kiedy woda ponownie zawrze zmniejszamy płomień - ma tylko lekko bulgotać - gotujemy kluski 15-20 min. Wyjmujemy na talerz, okraszamy przesmażonymi skwarkami z boczku z cebulką. Ważne jest aby woda po włożeniu klusek i zagotowaniu tylko lekko pyrkotała bo przy intensywnym bulgotaniu kluchy się rozgotują. Z podanej ilości wyszło mi 14 dużych cepelinów - moi chłopcy są w stanie zjeść 3 szt. na raz!

Komentarze

  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pewnie smaczne
  • 5
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    To robimypodmiankę ? Ty podajesz pyzy Pyzy a ja karpika i schab ? Spotykamy się po drodze gdzieś w okolicach Poznania ( Bahus ma wiekowego szampana do rozlania to moze zrobimy ,,najazd \" ? )
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    mów tylko kiedy i jadę!
  • 2
    original
    Opublikowano

    fasola

    swietne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    nie ma to jak pyzy od Pyzy
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    :-))) dokładnie tak!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Ślicznie wygladają.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    pyzy z grzybami, bardzo lubię pyzy i bardzo lubię grzyby a na takie połączenie jakoś jeszcze nie wpadłam :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to polecam bo smakuje wyśmienicie!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    świetnie się prezentują,zabieram do siebie
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    mój mężczyzna pewnie pochłonąłby wszystkiie od razu i pewnie by się nawet nie podzieli;

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !