Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy Pyzy

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg ziemniaków 1.5
łyżki mąki ziemniaczanej 2
kg grzybów [dowolnych] 1
cebula 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4
20 dkg wędzonego boczku+1 cebulka do okraszenia:

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy Pyzy

Farsz grzybowy: grzyby oczyszczamy, myjemy, drobno siekamy albo ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dodajemy grzyby i smażymy kilkanaście minut aż zmiękną i odparujemy cały sok, doprawiamy, dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Masa: ziemniaki myjemy, obieramy, połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ostudzone mielimy albo przeciskamy przez praskę. Resztę ścieramy na drobnej tarce, tak jak na placki, przekładamy na sito wyłożone gazą i dokładnie odciskamy cały sok, ale nie wylewamy. po kilku minutach delikatnie go zlewamy - na dnie osadzi się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. Mieszamy w misie obie części ziemniaków, skrobię + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi nabieramy dużą, pełną garść masy ziemniaczanej, rozpłaszczamy ją na dłoni, nakładamy na środek dużą łyżkę farszu i delikatnie zawijamy i łączymy dokładnie wszystkie brzegi formując kluskę podłużną, owalną (cepelin). W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, wkładamy po kilka klusek, partiami. Kiedy woda ponownie zawrze zmniejszamy płomień - ma tylko lekko bulgotać - gotujemy kluski 15-20 min. Wyjmujemy na talerz, okraszamy przesmażonymi skwarkami z boczku z cebulką. Ważne jest aby woda po włożeniu klusek i zagotowaniu tylko lekko pyrkotała bo przy intensywnym bulgotaniu kluchy się rozgotują. Z podanej ilości wyszło mi 14 dużych cepelinów - moi chłopcy są w stanie zjeść 3 szt. na raz!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 14.01.2012 20:23
mój mężczyzna pewnie pochłonąłby wszystkiie od razu i pewnie by się nawet nie podzieli;
kochanyptysiu 21.10.2011 21:00
świetnie się prezentują,zabieram do siebie
Justyna Jussstiii 16.08.2011 15:07
super
Agnik 30.06.2011 21:14
super
SmacznaPyza 05.04.2011 09:25
to polecam bo smakuje wyśmienicie!
Koper 04.04.2011 19:59
pyzy z grzybami, bardzo lubię pyzy i bardzo lubię grzyby a na takie połączenie jakoś jeszcze nie wpadłam :)
Izabela/bella81 27.02.2011 10:32
Ślicznie wygladają.
SmacznaPyza 23.01.2011 17:41
:-))) dokładnie tak!
Jolanta40 23.01.2011 15:03
nie ma to jak pyzy od Pyzy
fasola 09.01.2011 23:22
swietne
SmacznaPyza 16.10.2010 20:04
mów tylko kiedy i jadę!
Babciagramolka 16.10.2010 10:21
To robimypodmiankę ? Ty podajesz pyzy Pyzy a ja karpika i schab ? Spotykamy się po drodze gdzieś w okolicach Poznania ( Bahus ma wiekowego szampana do rozlania to moze zrobimy ,,najazd \" ? )
IZABELA29 26.07.2010 16:00
pewnie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak