Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycel z grzybami

3.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1/2 kilograma
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
jajko 1 sztuka
mleko 4 łyżki
mąka 3-4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
olej kilka łyżek
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycel z grzybami

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić, ale niezbyt drobno. Dymkę posiekać. Kotlety rozbić (niezbyt cienko, najlepiej przez kawałek folii spożywczej, nie porozrywamy mięsa i nie będzie pryskać); oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Kotlety panierować kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej, smażyć do zrumienienia, z obu stron. Na drugiej patelni roztopić masło, wrzucić grzyby i smażyć kilka minut aż się lekko zrumienią, dodać posiekany czosnek, dymkę (trochę szczypioru zachować do dekoracji), doprawić i smażyć jeszcze przez kilka chwil. Na każdym kotlecie ułożyć porcję grzybów, posypać szczypiorkiem. Dodatkiem mogą być np. gotowane ziemniaki i mizeria obficie posypane koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 02.04.2012 08:26
rewelacja
jogobella23 17.02.2012 19:07
super
SmacznaPyza 08.12.2011 20:44
dzięki :)
rjustysia 07.12.2011 10:30
Świetne są te przepisy z grzybami :)
danusia19671 24.09.2011 18:05
Ale narobiłaś mi smaku. pycha
Agnik 23.04.2011 22:13
fajne
angelika14 27.02.2011 09:35
ciekawy przepis
wedith1 31.10.2010 09:17
Uwielbiam Twoje dania z grzybami!
BozenA 19.10.2010 19:36
pyszne
BozenA 19.10.2010 19:36
pyszne
Ewa104 24.09.2010 11:17
Pyszności!
banditka 13.09.2010 10:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak