Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z wędzonym śledziem i ziemniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledź wędzony 6 szt
ziemniaki 1 kg
mleko 1 szklanka
masło 1 łyżka
szczypiorek posiekany 1 łyżka
tłuszcz do formy
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z wędzonym śledziem i ziemniakami

Śledzie obieramy i usuwamy ości.Ziemniaki obieramy i gotujemy dodajemy do nich mleko i masło i robimy bardzo gładkie piure,następnie dodajemy szczypiorek i natkę pietruszki i mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem układamy połowę porcji przykrywamy kawałkami wędzonego śledzia i przykrywamy go pozostałą porcją piure.Na wierzch kładziemy kawałeczki masła.Wstawiamy do piekarnika na 20 nagrzanego do 190 stopni.Podajemy z sosem winegret.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak