Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z soczewicy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 40 dkg
cebula 1 szt
seler mały ćwierć
czosnek 1/2 ząbka
boczek 10 dkg
oliwa 2 łyżki
ekstrakt rosołowy 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z soczewicy

Soczewicę myjemy i moczymy w zimnej przegotowanej wodzie najlepiej całą noc.Cebulę seler i czosnek obieramy i drobno kroimy,boczek kroimy w drobną kostkę.Odsączoną soczewicę czosnek seler cebulę i boczek wkładamy do garnka zalewamy wodą od moczenia soczewicy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 2 godziny.Gdy soczewica się rozgotuje dodajemy ekstrakt rosołu oliwę sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10 min.Podajemy z grzankami lub z drobnym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 06.12.2011 17:08
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak