Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z cytrynową glazurą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,75 szklanki
masło 0,5 szklanki
jajko 2 szt
maślanka 0,3 szklanki
jogurt naturalny 0,3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 2 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sok z cytryny 0,25 szklanki
Ziele angielskie mielone Prymat 0,25 łyżeczki
orzechy włoskie 1 mielone
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z cytrynową glazurą

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Utrzeć masło z cukrem (0.75 szklanki). Dodać jajka, zmiksować. W innym naczyniu wymieszać jogurt z maślanką. Do jeszcze innego naczynia przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Do utartego masła z cukrem dodać mix jogurtowy i mąkę z dodatkami. Dokładnie zmiksować. Dodać tartą skórkę z cytryny i cynamon (pół łyżeczki). Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę. Piec ok. 30 minut. Wymieszać składniki glazury (wodę, cukier, cynamon, sok z cytryny, ziele angielskie, goździki) i dusić je na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Kiedy ciasto się upiecze wylewamy na nie glazurę i pieczemy jeszcze przez 10 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 13.05.2011 19:49
trochę zabawy ,ale jakie pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak