Sposób przygotowania

Biszkopt: bałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodać szklankę cukru pudru, a następnie kolejno po jednym żółtku. Na samym końcu delikatnie wymieszać z przesianą wcześniej mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i kawa rozpuszczalną. Przełożyć na blachę i wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut. Ostudzić.

Poncz: zagotować 1/4 szklanki wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, cukrem kryształem i aromatem waniliowym. Ostudzić i wymieszać z alkoholem.

Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na ćwiartki.

Bita śmietana: śmietanę kremówkę włożyć na 10 minut do zamrażarki. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietanę przelać do metalowej miski i ubić z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać wystudzona żelatynę i wymieszać.

Z ostudzonego biszkoptu odkroić wierzch i skruszyć. Pozostałą część biszkoptu nasączyć przygotowanym ponczem. Rozsmarować część bitej śmietany, ułożyć pokrojone truskawki i wyłożyć pozostałą bitą śmietanę. po wierchu posypać pokruszonym biszkoptem.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    ale bym sobie teraz takiego zjadła do kawusi:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    apetycznie wyglada :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    oj zjadło by się kawałeczek chociaż
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    pychotka musi byc
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    wygląda apetycznie
  • 0
    14205986_1090805051002570_2883859150053929437_o
    Opublikowano

    trufelek

    mniaaam, zrobiłam się głodna na coś słodkiego :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika1968

    Pycha :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !