Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba po grecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety rybne 1/2 kg
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
cebula 2 szt
koncentrat pomidorowy 9 łyżek
sok z cytryny 1/2 szt
natka pietruszki
mąka
sól
pieprz
cukier 1/2 łyżeczki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ryba po grecku

1. Filety z ryby obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Ściągnąć filety z patelni i skropić sokiem z cytryny.
2. Warzywa poobierać, opłukać. Cebulę posiekać na drobna kosteczkę a resztę warzyw zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać resztę warzyw, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz cukier. Całość zalać wodą i dusić pod przykryciem do uzyskania konsystencji sosu.
3. Przygotować naczynie żaroodporne ułożyć w nim warstwę ryby następnie sos, ryba i na górę sos. Zapiec w piekarniku ok 10min..

Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Jeść cieple

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.05.2013 00:44
bardzo lubię
Margo1 21.08.2012 19:01
lubię
Margo1 21.08.2012 19:01
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak