Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "snickers" Pyzy

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na wyjątkowe ciasto snickers na biszkopcie. Domowe ciasto biszkoptowe przekładane masą karmelową, kremem karpatkowym oraz chrupiącymi orzeszkami. 

Składniki:

Biszkopt 1
do kremu (ilość podana na opakowaniu) mleko
kostka masła 200 g 1
puszka mleka skondensowanego słodzonego 1
dkg orzechów ziemnych łuskanych niesolonych 25
dkg orzechów włoskich łuskanych 25
krem do karpatki 1
czekolada deserowa 100-150
masło 2 łyżki
mleko 2 łyżki

Porada

Tortownica (26 cm albo blaszki 35x25cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "snickers" Pyzy

Biszkoptowe ciasto snickers  jest puszyste, przełożone kremem karpatkowym, masą karmelową i orzechami. To dość pracochłonne i czasochłonne ciasto, ale wynagradza smakiem. 

Biszkopt:

Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Żółtka bardzo dokładnie utrzeć z 3/4 szkl. cukru na puch, dodając stopniowo 6 łyżek wody. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli i 1/4 szkl. cukru. Ubitą pianę wyłożyć na utarte żółtka, dodać mąkę i skórkę cytrynową, i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć do dużej tortownicy albo blaszki [35-25cm]. Piec ok.15 min. 180 st. Po ostudzeniu przekroić poziomo na pół.

Kremy do biszkoptowego ciasta snickers:

Krem karpatkowy (kupny)

Krem przygotowujemy miksując gotowy, kupny krem z kostką miękkiego masła.

Krem karmelowy
Puszkę (zamkniętą) mleka skondensowanego słodzonego zalewamy zimną wodą w garnku, tak aby cała puszka była przykryta i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godz. Puszkę mleka otwieramy dopiero, gdy wystygnie.

Polewa czekoladowa:

Roztapiamy masło, czekoladę i mieszamy z mlekiem.

Składanie ciasta:

Połową masy karmelowej smarujemy jedną część biszkoptu i posypujemy orzeszkami ziemnymi, na to krem karpatkowy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy resztą masy karmelowej, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy rozpuszczoną z masłem i mlekiem czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce.

 

Jeśli lubisz smak popularnego batonika i wypieki inspirowane jego smakiem, polecam przepis na CIASTO SNIKERS.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 13.03.2013 13:47
bardzo smacznie sie zapowiada
BozenA 01.05.2012 19:20
mmm
BozenA 01.05.2012 19:20
mmm
kaja1991 06.04.2012 14:07
super;)
iknkirke 28.09.2011 11:13
super
MAŁY 06.09.2011 10:43
pyszności
kotlet 06.03.2011 23:15
wygląda świetnie, aż człowieka chęć nachodzi:)
Koper 30.01.2011 09:54
rewelacyjne :)
Ania67 29.12.2010 11:25
wspaniałe
Sarenka 29.08.2010 22:08
Pysznosci!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak