Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyrdelki lub prościej ziemniaczane kiełbaski .

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 3/4 szklanki
ziemniaki 1,20 kg
jajko 2 sztuki
mąka 2 łyżki
cebula 1 sztuka
margaryna 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
DODATKOWO:
jelita wieprzowe cienkie 1-1.5 metra
olej 2 łyżki
ziele angielskie 5 ziaren
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyrdelki lub prościej ziemniaczane kiełbaski .

Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane i zostawić na sitku, aby ściekł z nich sok.
Kasze ugotować i wymieszać z odsączonymi ziemniakami, dodać jajka, mąkę, cebulkę pokrojoną w kosteczkę i przesmażoną na margarynie, posiekany drobno czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
Jelita opłukać z soli i naciągnąć na specjalną końcówkę w maszynce, napełniać je troszkę luźniej farszem. Napełnione jelito podzielić na małe kiełbaski.
W garnku zagotować około 2 l wody, dodać do niej sól, liście i ziele angielskie oraz nasze kiełbaski, gotować na malutkim ogniu do 8-10 min.
Następnie wyjąć kiełbaski z wody, ułożyć w brytfance, posmarować olejem, posypać przyprawą do grilla i zapiec w gorącym piekarniku.
Podawać gorące z kwaśną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.05.2013 08:57
chciałabym kiedyś takiej kiełbaski spróbować
Nina7 12.05.2011 12:34
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak