Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z cytrusem .

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 sztuk
mąka tortowa 3/4 szklanki
budyń pomarańczowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sok z pomarańczy 1/2 sztuki
sól 1 szczypta
Krem:
cukier puder 3/4 szklanki
mleko 1/2 litra
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
budyń pomarańczowy 1 sztuka
masło 25 dag
DODATKOWO:
czekoladowe wiórki 3 łyżki
mandarynki do dekoracji
likier pomarańczowy do nasączenia

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z cytrusem .

Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą i cukrem na sztywną bezę. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i przesianą mąkę z proszkiem i budyniem, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy sok pomarańczowy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 min w temp do 180 st.

Krem:
Z mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, żółtkami i jajkiem, resztę mleka zagotować i na wrzątek wlać masę mleczno-jajeczną, mieszając gotować do zgęstnienia. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na krem, ucierając dodawać małymi porcjami zimny budyń.

Ostudzone ciasto podzielić na dwa spody, nasączyć alkoholem i przełożyć kremem (pamiętając o zostawieniu na posmarowanie wierzchu ciasta) dowolnie udekorować i schłodzić.
Najlepsze na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 13:45
wygląda ślicznie :)
Sarenka 30.08.2011 19:08
Piekny!
Weronika_eM 22.05.2011 19:16
mniam,mniam
Nina7 12.05.2011 12:33
oj zjadłabym kawałek takich pyszności:)
ewasylwia 12.05.2011 10:27
piękny
Misiabe 12.05.2011 09:08
Pycha!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak