Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą i cukrem na sztywną bezę. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i przesianą mąkę z proszkiem i budyniem, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy sok pomarańczowy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 min w temp do 180 st.

Krem:
Z mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, żółtkami i jajkiem, resztę mleka zagotować i na wrzątek wlać masę mleczno-jajeczną, mieszając gotować do zgęstnienia. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na krem, ucierając dodawać małymi porcjami zimny budyń.

Ostudzone ciasto podzielić na dwa spody, nasączyć alkoholem i przełożyć kremem (pamiętając o zostawieniu na posmarowanie wierzchu ciasta) dowolnie udekorować i schłodzić.
Najlepsze na drugi dzień.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Pycha!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    piękny
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    oj zjadłabym kawałek takich pyszności:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Weronika_eM

    mniam,mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Piekny!
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    wygląda ślicznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !