Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na ucieranym spodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 0,5 kg
cukier drobny 1 szklanka
skórka pomarańczowa 1 opakowanie
orzechy włoskie 1 opakowanie
olejek migdałowy
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 3 sztuki
białko 3 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier drobny 0,5 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 2/3 kostki
żółtko jajek 3 sztuki
białko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na ucieranym spodzie

Mak opłukać, sparzyć i zemleć 2-3 razy. Potem wymieszać z żółtkami,cukrami,olejkiem i bakaliami(orzechy i rodzynki posiekać na drobniejsze kawałki jak są zbyt duże) na koniec połączyć z ubitą pianą z białek.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto (zostawić trochę na zrobienie kratki na masie makowej), potem masę makową i z reszty odłożonego ciasta zrobić kratkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto można udekorować lukrem.
Wykonanie spodu:masło utrzeć z cukrami i żółtkami,wymieszać z przesianą mąką z proszkiem i połączyć z ubitymi białkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 04.10.2012 22:17
wygląda obłędnie
PaniMISIOWA 13.06.2012 21:11
fajny
smakowita 08.02.2012 10:31
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
alaaa 10.01.2012 12:41
wygląda rewelacyjnie
Monika193
Monika193 24.09.2011 22:15
kusisz naprawdę świetnymi przepisami
Tomek13 09.08.2011 21:37
apetyczne
ajres 09.07.2011 23:38
pycha
Magda60 01.07.2011 21:46
super ciacho
katarzynka455 20.06.2011 13:47
uwielbiam makowca
Ewelina38 01.06.2011 19:45
bardzo ładnie wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje, uwielbiam makowce
Mariusz10 31.05.2011 23:17
pyszny
smakowita 11.05.2011 17:06
Składniki na masę makową zaczynają się od maku białek. Składniki na spód zaczynają się od mąki ziemniaczanej do białek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak