Sposób przygotowania

Mak opłukać, sparzyć i zemleć 2-3 razy. Potem wymieszać z żółtkami,cukrami,olejkiem i bakaliami(orzechy i rodzynki posiekać na drobniejsze kawałki jak są zbyt duże) na koniec połączyć z ubitą pianą z białek.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto (zostawić trochę na zrobienie kratki na masie makowej), potem masę makową i z reszty odłożonego ciasta zrobić kratkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto można udekorować lukrem.
Wykonanie spodu:masło utrzeć z cukrami i żółtkami,wymieszać z przesianą mąką z proszkiem i połączyć z ubitymi białkami.

Komentarze

  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Składniki na masę makową zaczynają się od maku białek. Składniki na spód zaczynają się od mąki ziemniaczanej do białek.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    bardzo ładnie wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje, uwielbiam makowce
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    uwielbiam makowca
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    super ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    ajres

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    kusisz naprawdę świetnymi przepisami
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    wygląda rewelacyjnie
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajny
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    wygląda obłędnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !