Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozór wołowy w galarecie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozór wołowy 1,5 kg
masło 40 gram
marchew 3 szt
cebula 2 szt
słonina 100 gram
piwo jasne 2 szklanki
rodzynki 50 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Żelatyna wieprzowa Prymat
oliwa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ozór wołowy w galarecie

Ozór szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą i wycinamy gruczoły ślinowe,wkładamy do wrzątku i gotujemy 15 min,następnie wyjmujemy obieramy ze skóry usuwamy tłuszcz.W dużym garnku stapiamy masło razem z oliwą i obsmażamy ozór z dwóch stron,następnie wkładamy obraną i utartą marchew pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę słoninę.Dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną a następnie wlewamy piwo i posypujemy gałką muszkatołową doprawiamy solą i pieprzem,przykrywamy i dusimy aż ozór będzie miękki tak ok 1,5 godziny.Przed końcem duszenia dodajemy wymoczone wcześniej rodzynki oraz żelatynę w proporcji 1 łyżeczka na szklankę sosu..Gdy się zagotuje odstawiamy z ognia,wyjmujemy ozór wykładamy na półmisek kroimy na plastry i posypujemy rodzynkami.Sos przecieramy przez sito i zalewamy ozór i wstawiamy do lodówki aby zastygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak