Sposób przygotowania

Ozór szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą i wycinamy gruczoły ślinowe,wkładamy do wrzątku i gotujemy 15 min,następnie wyjmujemy obieramy ze skóry usuwamy tłuszcz.W dużym garnku stapiamy masło razem z oliwą i obsmażamy ozór z dwóch stron,następnie wkładamy obraną i utartą marchew pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę słoninę.Dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną a następnie wlewamy piwo i posypujemy gałką muszkatołową doprawiamy solą i pieprzem,przykrywamy i dusimy aż ozór będzie miękki tak ok 1,5 godziny.Przed końcem duszenia dodajemy wymoczone wcześniej rodzynki oraz żelatynę w proporcji 1 łyżeczka na szklankę sosu..Gdy się zagotuje odstawiamy z ognia,wyjmujemy ozór wykładamy na półmisek kroimy na plastry i posypujemy rodzynkami.Sos przecieramy przez sito i zalewamy ozór i wstawiamy do lodówki aby zastygł.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !