Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe bułeczki z cynamonem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 5 dag
mleko ciepłe 2 szklanki
masło 5 dag
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
sól szczypta
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe bułeczki z cynamonem

1) 5łyzek cukru wymieszać z cynamonem (mieszanka do obtaczania bułeczek przed pieczeniem)

Wykonanie:
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki mąki i rozmieszać wszystko ze szklanką mleka. Odstawić pod przykryciem w postaci szmatki w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrobić. Przykryć ciasto szmatką i ponownie odstawić aby wyrosło. Następnie formować z ciasta kulki najlepiej wielkości orzechów, obtaczać w roztopionym maśle a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem. Bułeczki wykładać na blaszce posypanej mąką. Poczekać aż bułeczki urosną i piec w temp. 180stopni ok 45minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak