Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaelo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
cukier 500 gram
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 350 gram
mleko 1 litr
wiórki kokosowe 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaelo

Biszkopt:
200 g mąki
250 g cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
250 g Kasia
200 g mąki
250 g cukru
1 l mleka
1 olejek waniliowy
Wierzch
150 g wiórków kokosowych
100 g Kasia
4 łyżki cukru
żółtka utarłam z cukrem,potem ubiłam białka ze szczyptą soli dodałam mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszałam .Ciasto wylałam na blachę wyłożoną folia aluminiową (23x25cm) i piekłam w 180st.C. przez około 30 min.
Pół litra mleka wlałam do garnka, dodałam cukier i zagotowałam . Do pozostałego mleka dodałam olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszałam i wlałam do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotowałam na małym ogniu. Odstawiłam do wystygnięcia. Kasia zmiksowałam i dodałam do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekroiłam w poprzek na dwie części i obie posmarowałam kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadziłam podsmażone na Kasi i osłodzone wiórki kokosowe.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 11.10.2011 17:45
musze zrobić w najbliższym czasie
cukiereczek 26.09.2011 09:20
robię takie ciasto jest wspaniałe
Anna133 15.07.2011 07:25
i ja też ;)
slawekslawek 23.05.2011 06:53
Jak smacznie wygląda
Misiek1 11.05.2011 09:28
uwielbiam to ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak