Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza ze szpinakiem i fetą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
woda letnia 1/2 szklanki
oliwa 2 łyżki
sól
cukier
szpinak 200 g
czosnek ząbki 4 szt.
masło
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
feta 150 g
szynka gotowana 150 g
koncentrat pomidorowy 1 puszeczka
bazylia
oregano
drożdże 25 g
ser gouda 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze szpinakiem i fetą

Składniki podane na 2 placki o średnicy 26-28 cm.

Drożdże rozpuścić w przegotowanej, letniej wodzie, dodać oliwę, sól i cukier. Wymieszać, aż zaczyn będzie jednolity. Dodać do mąki, zagniatać ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nieklejące. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Szpinak płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, sprasowany czosnek, pół płaskiej łyżeczki kucharka i szczyptę pieprzu, dusimy do miękkości.

Koncentrat rozrabiamy z wodą w proporcji 2/3, dodajemy pół płaskiej łyżeczki kucharka i po dużej szczypcie pieprzu, oregano i bazylii.

Ciasto dzielimy na pół, wałkujemy na cienko. Blachę smarujemy olejem, wykładamy rozwałkowane ciasto, zawijamy na końcach, aby uzyskać grubsze ranty. Smarujemy sosem pomidorowym, następnie sypiemy 50 g startego sera. Na to rozkładamy połowę szynki, połowę szpinaku i połowę pokrojonej w kostkę fety. Całość przysypujemy drugim 50 g sera, posypujemy oregano. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Placek jest gotowy, gdy ciasto od spodu jest wypieczone na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak