Sposób przygotowania

Składniki podane na 2 placki o średnicy 26-28 cm.

Drożdże rozpuścić w przegotowanej, letniej wodzie, dodać oliwę, sól i cukier. Wymieszać, aż zaczyn będzie jednolity. Dodać do mąki, zagniatać ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nieklejące. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Szpinak płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, sprasowany czosnek, pół płaskiej łyżeczki kucharka i szczyptę pieprzu, dusimy do miękkości.

Koncentrat rozrabiamy z wodą w proporcji 2/3, dodajemy pół płaskiej łyżeczki kucharka i po dużej szczypcie pieprzu, oregano i bazylii.

Ciasto dzielimy na pół, wałkujemy na cienko. Blachę smarujemy olejem, wykładamy rozwałkowane ciasto, zawijamy na końcach, aby uzyskać grubsze ranty. Smarujemy sosem pomidorowym, następnie sypiemy 50 g startego sera. Na to rozkładamy połowę szynki, połowę szpinaku i połowę pokrojonej w kostkę fety. Całość przysypujemy drugim 50 g sera, posypujemy oregano. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Placek jest gotowy, gdy ciasto od spodu jest wypieczone na złoty kolor.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !