Przepis i sposób przygotowania na: Tort feta
Masę dzielimy na 3 części.
I część mieszamy z wędzonką i szczypiorkiem.
II część mieszamy z szynką i pieprzem
III część mieszamy z pomidorami i ogórkiem.
Z całego chleba obkrawamy skórkę. Kroimy go poziomo na 4 części /tak jak biszkopt na tort/. Trzy części chleba smarujemy masą. Każda inną. Następnie nakładamy jedną warstwę na drugiej a ostatnią część chleba tą nie posmarowaną kładziemy na wierzch. Lekko wszystko dociskamy.
Ser feta i twaróg mieszamy razem i doprawiamy do smaku. pieprzem. Masą smarujemy boki i wierzch „tortu”. Wstawiamy do lodówki na około 2 godzin. Dekorujemy wierzch plasterkami pomidora i ogórków.
W wersji dla osób nie jedzących czerwonego mięsa, szynkę zastępujemy ugotowanym mięsem drobiowym np. z piersi kurczaka a mięso wędzone wędzonym łososiem. /inwencja dowolna/.
Również pomidory i ogórki można dowolnie zamieniać w zależności co kto lubi