Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak zapiekany z kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak świeży lub mrożony 200 g
kurczak 100 g
masło 30 g
czosnek ząbki 4 szt.
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat
bagietka 1 szt.
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak zapiekany z kurczakiem

Szpinak płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, sprasowany czosnek, pół płaskiej łyżeczki kucharka i szczyptę pieprzu, dusimy do miękkości.
Na osobnej patelni smażymy na oleju lub oliwie pokrojonego w małą kostkę kurczaka, posypując go najpierw mieszanką ziołową. Kiedy kurczak nabierze złotego koloru, dodajemy go do szpinaku, mieszamy. Całość przekładamy do kamionki do zapiekania, przysypujemy startym na tarce z dużymi oczkami serem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z pieczoną bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 05.12.2010 16:12
jutro spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak