Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy hamburger

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżeczki
drożdże 20 g
jajko 1 sztuka
sezam do smaku
mięso mielone 600 g
musztarda 3 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
sałata 5 liści
ogórek kiszony 2 sztuki
ser żółty 100 g
sos chili do smaku
cebula czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy hamburger

Drożdże rozpuścić w 50 ml cieplej wody. Mąkę przesiać do miski. Dodac cukier, sól, olej, mleko i rozpuszczone drożdze. Wyrobić ciasto i odstawć w cieple miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na 5 częsci, z każdej uformować bulkę i odstawić na 20 min. Bulki posmarowac jajkiem i posypac sezamem. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Mięso polaczyc z musztardą, sola i pieprzem. Uformowac plaskie kotlety i smażyc na oleju 6-7 min. Na kotlety polozyc odrobine sera i wstawic do piekarnika. kiedy ser sie rozpusci, do piekarnika wlozyc na chwile przekrojone bulki. Wzbogacic dowolnymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak