Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z rabarbarem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1\\2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mleko 3/4 szklanki
margaryna 125 g
jajko 3 sztuki
olej 3 łyżki
drożdże 50 g
kruszonka
masło 10 dag
cukier 1/2 szklanki
mąka 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
DODATKOWO:
rabarbar według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z rabarbarem

Ciasto robimy w jednym garnku.

Margarynę rozpuszczamy, dolewamy do niej mleko i w letnim rozcieramy drożdże. Dodajemy mąkę, cukry, olej, 2 jajka i 1 żółtko łyżką mieszamy ciasto wtłaczając w nie sporo powietrza. Ciasto jest luźne i takie ma być w trakcie wyrastania troszkę zgęstnieje. Odstawiamy na około 2 godz. Wyrośnięte wykładamy na blaszkę, smarujemy białkiem na wierzch układamy dowolne owoce (ten jest z rabarbarem ) posypujemy kruszonką.

Kruszonka: masło stopić i ostudzić, wlać do garnka w którym robiliśmy ciasto, dosypać resztę składników i zabierając resztki ciasta drożdżowego zagniatamy kruszonkę. Piec 35 minut w temp.180st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 12:53
proste i pyszne ciasto :)
Zoso 09.03.2012 23:11
mniammmmmmm
magical66 15.12.2011 10:24
super ciacho
smakoszek 29.09.2011 10:16
świetne
ewa19a 13.05.2011 22:49
smakowite
aguus 11.05.2011 14:29
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak