Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb cypryjski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
sól 1 łyżeczka
drożdże 20 g
oliwa 30 ml
woda letnia 150 ml
ser cheddar 200 g
mięta łyżka 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb cypryjski

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i oliwę. Drożdże rozpuścić w wodzie, powoli wlewać do mąki, aby składniki się połączyły. Mieszać przez 3 minuty, następnie przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać kolejne 5 minut.
Rozpłaszczyć ciasto, z wierzchu posypać pokruszonym serem i miętą. Zagnieść ciasto w kulę, przełożyć do posypanej mąką miski, odstawić pod przykryciem na godzinę.
Następnie wyjąć z miski, lekko spłaszczyć ręką, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do zapiekania, znów odstawić na 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb przed pieczeniem naciąć wkoło. Piec przez ok. 30-40 min. Chleb jest dobry, gdy opukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 20.08.2011 23:26
muszę taki spróbować- koniecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak