Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piure z brukselki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brukselka 60 dag
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
sok z cytryny 1 szt.
skórka z cytryny 1 szt.
białe wino 2 łyżki
śmietana gęsta 0,5 szkl.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
sól
cukier według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Piure z brukselki

Umytą i osuszoną brukselkę drobniutko pokroić, wymieszać z posiekanym czosnkiem. W rondlu z grubym dnem stopić masło, podsmażyć brukselkę,skropić winem,dusić pod przykryciem ok. 15 min. Dodać sól, pieprz, cukier, gałkę muszkatałową oraz skórkę i sok z cytryny, wlać śmietanę, gotować bez przykrycia następne 15-20 min., często mieszając. Podawać do kotletów, filetów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.01.2014 08:15
fajny pomysł
miki47 29.03.2013 15:00
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak